Hari ini aku masak nasi arab mandy.. dah jual nasi arab tu kenalah masak juga untuk pelanggan tengok hasilnya. Apa yang penting air tangan isteri dan ibu untuk keluarga.
Kali ni aku masak nasi mandy ayam dan cara-cara memasaknya seperti berikut:
Ayam Panggang
Perapkan ayam seekor dengan 1 1/2 sudu besar rempah mandy, 5 ulas bawang putih diblend/tumbuk halus, garam, 2 sudu minyak masak dan 2 sudu besar tomato puree. Bakar selama 1 jam dengan suhu 180 darjah celcius. Balikkan ayam after 30 minit dan baki minyak hasil bakar ayam tu mix dengan nasi arab yang dah dimasak.
Nasi Mandy
Rendam beras selama 20 minit.Actually tips dari Chef Ammar, lalukan air je beras tu so takdela beras tu rosak or patah-patah masa cuci.
Tumis bahan-bahan seperti kayu manis,cengkih, pelaga seperti dalam kit.Then masukan 2 ulas bawang besar, 5 ulas bawang putih, 1 sudu rempah mandy dan 2 sudu besar tomato puree. Kemudian masukan 600ml air dan biarkan mendidih. Kemudian masukan beras yang ditos ke dalam rice cooker then tuangkan bahan tumisan tadi, letak garam dan 2 batang lada hijau (jangan hiris).Masa nasi nak tanak tu masukan minyak lebihan bakar ayam tadi, gaul skit supaya rata dan biarkan 100% tanak.
Sos Harrah
2 biji tomato, 2 ulas bawang putih, satu sudu besar perahan lemon, garam, daun ketumbar dan cili padi.Semua bahan ni blend.Kalau nak pedas lagi tambahlah cili padi lebih.
Salad Arab
Potong dadu 2 biji tomato, sebiji timun, sebiji bawang besar. Campurkan semua bahan ni dan tambah garam serta serbuk lada hitam.
Inilah hasil masakan aku..taraaaa....
TESTIMONI PELANGGAN:
Salah seorang customer berjaya masak nasi mandy..memang sedap...
So sesiapa yang nak order bole emailkan kepada mawarbiruairlaut@gmail.com
Pilihan di tangan anda!! RM15 sekotak
No comments:
Post a Comment