Check This Out Babe!

Wednesday, 21 March 2012

Aku Blacklist ASTRO!

Assalamualaikum

Aku harap cerita yang aku ingin kongsikan bersama ini menjadi pengajaran dan panduan buat bloggers semua.Aku ingatkan aku saja yang menjadi mangsa keadaan, rupanya akak ipar aku pun hadapinya juga.

Aku telah lama berhenti melanggan Astro kerana aku rasa membazir dan lebih berbaloi aku melanggan Unifi (pakej telefon+internet+channel tv).Oh ya..sebelum aku berhenti melanggan Astro aku telah selesaikan segala bil yang ada sebab takut dia akan kenakan lagi charge pada bil berikutnya.Korang sure boleh pantau melalui tarikh bil dikeluarkan. Aku telah telefon operator Astro maklumkan yang aku mahu berhenti melanggan dan pembayaran semua bil telah dibuat sepenuhnya.Aku fikir tiada lagi hutang dengan Astro. Operator berkenaan maklumkan puan perlu kembalikan kad Astro dalam tempoh 3 bulan ya..Oklah..i agree sebab mesti aku kena pi Customer Service Astro.Memandangkan belum sampai sebulan pun aku berhenti melanggan sebab aku dah pantau tarikh bil, rupanya sambung tarikh i.e bil keluar 1.2.2012 so sebulan before aku dah stop, tetiba muncul bil tu bertarikh 1.2.2012 dengan chargers RM82.60.

Memang cilakak dan siamang betul diorang ni cam haprak dan cetty.


Aku buat bodoh je, tetiba collector call suruh bayar cam siamang dan penyamun.Siap maki-maki aku, dia kata kalau puan nak saman..samanlah..Aku bukan apa..ni dah kira penyangak dan penipuan sebab hidden chargers watsoeverlah.Cakap tu elok-elok sikit, beri penerangan dengan jelas.Nasib baik aku tak amik nama ko.(Sepatutnya kena tanya dengan siapa kita bercakap maka mudah buat komplen)

Bill yang aku terima tu mention unreturned card (memang BABY! sebab kenakan charge macam langgan padahal diorang dah stop dah..kalau dia charge tapi ada line takpela jugak.)

Aku rasa memang nak bakar jek kuali Astro tu termasuk decoder sekali, tapi sebab aku tak segila itu.

Aku buat bodo lagi then collector tu call.Aik..cam Ah Long ler kutip hutang, Astro ni dah keterlaluan.Kalau orang tak bayar bil beribu riban okler..ini takat RM82.60 pun nak gelabah.Ko dah kaya,sponsor sana sini pun macam haprak.Aku tengok ramai lagi stop langgan Astro tak pulangkan kad, takde plak ko nak kejar.

Aku bercakap dengan collector tu, if aku bayar charged penipuan korang tu, korang charged lagi ke if kad Astro aku tak pulang.Then dia kata..takde charged tapi puan kena pulangkan jugak..RASA NAK LEMPANG pun ada.Memang vavi ini AStro.

Aku dapat tahu bukan aku sorang jadi mangsa penipuan diorang ni.Akak ipar aku pun terpaksa bayar bil.Ooh ya..kad tu diorang suruh poslaju je ke alamat Astro.Aku memang tak hingin nak ngadap sana, lagiler aku berangin.

Oklaa ASTRO, kamu ambil ler duit penipuan tu.Aku memang tak boleh terima sebab cakap diorang ni AUTA lebih..suruh check perjanjian konon.Dah dekat 8 tahun aku langgan korang, camnih layanan korang ye..aku tak mati kalau tak langgan korang pun.

Moral of the story, jika korang nak stop langgan AStro..pi kaunter diorang bayar semua bil dan pulangkan kad (Kalau boleh depan mata diorang GUNTING KAD tu..)

p/s:Maaflah siapa yang kerja Astro ni, lain kali mesra pelanggan bukan jadi samseng!

19 comments:

  1. kdg2 meluat jugak nak melanggan astro nie.sebab tempat tinggal fahz yg baru nie linenya mcm hampehh.terpaksa melanggan.kalau pasang ariel tv pun tak memuaskan.Rata2 penduduk kat sini menggunakan khidmat kuali astro tu utk menonton.kalau ikutkan hati taknak melanggan.ade je charge tersembunyi yg diaorg kenakan.pandai AUTA,PEMBELIT,VAVIK punye olang.adehhh terlebih sudah.

    ReplyDelete
  2. banyak sgt hidden charges dia...memang potong leher

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun kena macam KO kena. Aku dah pos card ikut alamat yang tertera kat astro bill. Last2 lepas satu tahun sampai surat sruh aku bayar denda RM 80. Stiker No siri pos laju pun aku dah tak ingat letak mana. Masuk hari ni dah 3 x surat. Reminder

      Delete
    2. saya buat surat detail dan adu kepada persatuan pengguna c.c semua yang berkaitan

      Delete
  3. salam. saya nk tanya, kalau kita nak berhenti langgan astro, ada ke caj2 lain yg kita kena bayar selain drpd yg dinyatakan di atas?
    sebab mcm pernah dengar yg kita kena bayar rm500 mcm tu.
    harap dpt reply ASAP. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far takde caj setahu saya.cuma u kene settle semua bil..pastikan bila tarikh bil baru keluar.semua bukti pembayaran dan ambil nama person incharge atau siapa2 yang u liased.if anything just report pd persatuan pengguna

      Delete
  4. salam, nk ty kalau stop lepas habis contract kena pulangkan card aje ke? decoder and piring dy tu kena pulang jugak x?

    ReplyDelete
  5. Salam.... saya pernah kena macam ni 5~6 tahun lepas... asal bil rm45 dah cal astro aku siap bagi tambah bayar 1 bulan lepas tarik penamatan... lepas tu simpan dekoder... lepas 3 bulan astro hatar bil dekat rm150 .... suroh aku bayar... aku diamkan lepas 6 bulan datang surat peguam nk saman siap cal lagi ugut nk naik mahkamah... aku cakap cepat sikit aku dah x sabar nk kemahkamah... lepas tu ada la kerani ke sapa pujuk aku bayar sikit2... aku bolayan .. aku dah ckp penamatan on time ... sape suroh ko pandai2 tambah 3 bulan.. sampai skrang senyap je...PERINGATAN KEPADA PELANGGAN YG NK CLOSE ACC CHEK BETUL2 KALAU X JADI MACAM SAYA.....bolayan astro beli ariel TV rm100 pakaila sampai arial tu tombang baru beli arial baru hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. report je ke tribunal pengguna..diorang ni belit2.

      Delete
  6. Saya baru call tadi..adakah patut..klu nak terminate astro kena pulang balik dekoder dan card..kalu tak kena denda rm500...korang rasa perlu pulang ke@ biar je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm2 keletah diorang nak buat duit.setahu saya ramai pulang card je.mmg kene pulang decoder.tapi masa saya bincang dgn operator and officer tu dia suh pulang card jek.

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. maaf mencelah. sy br call pegawai astro utk terminate...dia suruh pulangkan kad, decoder & remote.

    ReplyDelete
  9. Saya bru je cencel astro.. Dia suh return card, decoder dan remote.. Klu xkna rm500.. Email pun dapat

    You may return the full Astro set to the nearest Customer Service Centre within 30 days from the date of termination or RM500.00 will the imposed for the decoder and accessories cost as these items belong to Astro.

    ReplyDelete
  10. Klo xbyr tungakkan astro tu kne ctos tak? Tolong terangkan

    ReplyDelete
  11. Klo xbyr tungakkan astro tu kne ctos tak? Tolong terangkan

    ReplyDelete
  12. Tak bayar tunggakan astro blh kena blacklist ke?

    ReplyDelete
  13. Tak bayar tunggakan astro blh kena blacklist ke?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...