Check This Out Babe!

Monday, 26 November 2012

Tentang Kehebatan WanitaSharing is caring :)

Prof Dr Muhaya Mohamad:
Jika menantu derhaka pada kita cuba lihat diri kita. begitu juga anak kita, lelaki baik utk wanita baik. jika menantu kita tak baik apakah status anak kita hingga memilih menantu macam itu,. anak kita baik atau tak baik bergantung pada didikan kita. so akhirnya kita bertanggung jawab atas segala yang berlaku pada kita
Saya selalu sahaja salute pada Ibu-Ibu yang anak-anaknya atau dirinya sendiri demam. Sebagai orang Islam kita tak ada hak mempertikaikan usaha mereka. Ia hanya mampu di nilai oleh Allah SWT. Seharusnya KITA yang perlu menjaga tutur kata kita (takut berbalik pula tempiasnya pada kita) Sebutlah

Jika anak lelaki :
Syafakallah syifaan ajilan, syifaan la yughadiru ba'dahu saqaman

Jika anak perempuan :
Syafakillah syifaan ajilan, syifaan la yughadiru ba'dahu saqaman

Nabi Shallallahu alaihi wasallam bersabda: "Jangan engkau memaki penyakit demam, kerana dia menghilangkan kesalahan Bani Adam (manusia) sebagaimana landasan (tukang besi) menghilangkan kotoran (karat) besi".

(Hadith Riwayat Muslim)

Begitulah, segala apa jua yang datang daripada Allah, sama ada berupa rahmat, hendaklah kita syukuri, atau berupa musibah, maka hendaklah kita sabar menempuhinya.

Demam Penebus Dosa.

Sebenarnya larangan mencaci maki demam itu mempunyai rahsia atau hikmat tertentu yang wajar kita ketahui dan ingati.

Begitu juga hadith yang diriwayatkan oleh Muslim daripada Jabir Radhiallahu anhu yang disebutkan sebelum ini, mempunyai maksud yang sama. Jelasnya, kedua-dua hadith ini menerangkan bahawa demam yang menimpa seseorang itu boleh menghapuskan dosa-dosanya yang telah lalu.

Jadi, ditimpa demam itu adalah sesuatu yang menguntungkan, kerana ia menghapuskan dosa, natijah yang lain, ia akan memantapkan keimanan.

Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat

Amat rugi pada siapa yang belum menjadi seorang ibu dan tidak diuji dan diperi peluang 1 malam disamakan dengan 12 tahun pahala ibadat - cari mana2 pun tak dapat doh! Sudah tentu iman mereka lebih tinggi dari kita (malunye)


Ihsan dari sahabat facebook

2 comments:

  1. oh bertapa untungnya kita bernama wanita kannn

    ReplyDelete
  2. harapnya itu la yang kita dapat.. untung menjadi seorang ibu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...