Check This Out Babe!

Tuesday, 4 June 2013

Cara Membuat Panggilan Ke Indonesia

Assalamualaikum

Waduh...letih aku dok menelefon nombor ke Medan Indonesia asyik gagal.Call tak dapat-dapat berulang kali cuba..Kalau kita call direct nombor telefon panjang berjela i.e 08234-234-245 sudah semestinya number not in use.Call memang tak masuk langsung sampai aku dah hangin kerana fikirkan nombor telefon tu dah tak wujud.Naik darah juga aku, sampai bibik aku pun kena sembur sebab bagi ajaran salah.Tapi masalahnya nape dia call no guna code macam tu boleh pulak. Bibik aku bagi +0062 sampai kiamat aku dail tak dapat.

Memula aku dail +62 08234-234-245...Argh!! Tak dapat juga.Aku nak je hentak telefon dan lempang bibik..ganas betul majikan.Yelar sebab dia bagitau aku macam tu cara nak call Indonesia.Pelik kenapa telefon aku tak boleh takkan sebab bukan prepaid.Telefon aku line,ada International Roaming, asyik duk tekan Axiata Roam On..semua dah ok.Even aku call cousin kat Singapore and message diorang semua boleh aja.Indon ni payah betul nak dapat.

Oklaa akhirnya aku surf kat internet, dari blog or website tah mana-mana aku tak ingat.Akhirnya aku mendapat idea try and error.
Let me share how to make phone call to Indonesia. Contohnya no telefon 08234-234-245 then cuma tambah +62 iaitu +62 8234-234-245. Pastikan nombor 0 sebelum nombor 8 tu dipadam.


+62 8234-234-245(BETUL)
+62 08234-234-245 (SALAH)
+0062 08234-234-245 (SALAH)



Selesai sudah masalah aku dan akhirnya aku dapat bercakap dengan orang Indonesia.Awat panjang sangat nombor diorang ni..memang payah aku nak hafal nombor panjang-panjang kecuali IC.












Nasib baik aku tak jadi Angry Bird!!

3 comments:

  1. Salam.... kalau menggunakan telefon awam, macam mana nak telepon? Sebab telefon awam tak ada huruf simbol "+". Yang ada cuma "1234567890*#". Jadi macam mana? Kalau handset, senang jeee sebab memang dah ada simbol "+"... tapi nak jaga privasi sikit, kena guna telepon awam. Heheh

    ReplyDelete
  2. Aq nak tnye ni law nk cll ke indon cmner errkk pkai simkad maxis sblom +62 ade lgi kot yg nk di tmbah kan errr

    ReplyDelete
  3. boleh tolong ajar macam mana nak dial kalau nombor indonesia macam ni 975-0736 2935 . nombor diorang paling panjang berapa?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...