Check This Out Babe!

Tuesday 20 August 2013

Tiramisu By Me

Rasa nak gelak pun ada sebab aku bukan ada skill mem'baking' atau dengan kata lain membuat cake.Kalau masak-masak lauk tu aku tahulah.Takdelaa expert sangat aku nak memasak.Tapi disebabkan teringin benar nak belajar buat tiramisu, maka aku pun mula mencari resepi dan merujuk youtube.




Resepi Tiramisu

4 Biji telur ayam..(asingkan kuning telur dan putih telur)
500 gram mascaporne
1/2 cawan gula icing (anggaran aku)
Serbuk koko
1 sudu serbuk kopi atau nescafe
Secubit garam
1 pack biskut Ladyfingers (cari kat Cold Storage or Sogo)



Bonomi Ladyfingers



Mascarpone harga dalam RM25 each

Cara-caranya:

Memula pukul kuning telur bersama gula icing hingga hilang warna kuning telur dan pekat.Whick sekuat hati sampai tangan nak tercabut..hohoh.Lagi senang guna pemukul telur elektrik tu..Then mangkuk yang lain pulak pukul putih telur campur sedikit garam.Jangan banyak sangat nanti kemasinan.Pukul sampai jadi buih-buih cinta.Pastikan putih telur tu bila diterbalikkan tak jatuh..macam ala2 meringue.

Kemudian campurkan mascarpone dalam adunan kuning telur tadi, kacau secara lemah lembut dan rata.Kemudian masukan pula putih telur yang telah dipukul kesemuanya.Gaul dan kacau sekata.Then siap adunan semua tadi letak tepi.

Bancuhkan kopi atau nescafe dengan air panas sedikit kemudian air sejuk.Kalau tak tahan pahit korang boleh letak sedikit gula.Hasil bancuhan kopi tadi celupkan ladyfingers tapi jangan lama-lama sebab nanti dia benyek.Sesudah dicelup susun dalam loyang atau bekas yang korang rasa sesuai.First layer ladyfingers then letak campuran mascarpone atas ladyfingers dan ulang balik sampai siap.Kira macam kuih lapis ler.Then taburkan serbuk koko dan hias dengan buah strawberi kalau suka.Suka suka suka hati kamulah.

Jangan terus makan pula, masukkan dalam peti sejuk at least 4 jam..kalau nak keras lagi jadi 8 jam.Fuyooo..terangkat.

P/S:Ada tips kalau taknak kuning telur yang dipukul tu mentah-mentah, korang boleh kacau kuning telur tu atas air mendidih hanya beberapa saat.Macam kaedah cairkan coklat, tapi jangan terlalu lama nanti telur tu masak pula jadi telur kocak.

Selamat mencuba.

Hasil putih telur yang dipukul



Inilah hasilnya.Sedap juga tiramisu yang aku buat ni..walla...




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...