Check This Out Babe!

Wednesday, 18 April 2012

Tosei Tak Kenyang

Assalamualaikum
Pagi tadi aku dan officemate terserempak dengan seorang staf berbangsa India pulang dari breakfast.


You balik breakfast ke?Mesti singgah kedai mamak.

Of course balik dari mamak.

Makan apa?

Makan tosei. Rumah tosei sini tosei juga.

Tosei kenyang ke?

Kenyang

Saya tak kenyang..beberapa minit kemudian mesti lapar balik.Tosei tak cukup kenyang.

Mesti you tak minum teh tarik sekali.Tak lengkap dan kenyangler.

Teh tarik pun saya bantai..tapi tak kenyang juga, mesti kena ambil roti canai sekeping. (Perut cam tempayan plak terasa)

Dia tersenyum saja...:)

Aku selalu order tosei rawa sebab complete dengan sayur-sayur.Memang rupanya besar dan sedap tapi perut aku ni betul-betul perut orang Melayu..sekeping tosei tak cukup kenyang.Nak kata tak baca doa dah baca dah...

Info tentang TOSEIRESEPI TOSEI MAMAK PENANG:
BAHAN-BAHAN:
 • 1 cawan kacang tosei (putih).
 • 3 cawan beras / Tepung beras
 • 1 sudu biji Halba/Fenngreek seed)
 • 1 sudu kecil garam.
 • 1 cawan nasi sejuk (untuk mengebukkan tosei dan membantu proses pemerapan)*.
CARA-CARA PENYEDIAAN:
 1. Basuh kacang tosei, beras dan halba dan rendamkan dalam air sekurang-kurang 6 jam.  (Pagi rendam, petang mula mengisar dan keesokan pagi anda boleh memasak). nota: sekiranya gunakan tepung beras tidak perlu direndam. Adunkan saja dengan kacang tosai yang telah dikisar.
 2. Kisar bersama nasi sejuk ketiga-tiga bahan tersebut dengan sedikit air. Tentukan kisaran anda jangan terlalu cair . Kisar sehingga halus. Masukkan adunan itu dalam bekas dan peram semalaman. Jangan terlalu lama peram. Adunan akan menjadi bertambah masam. Sekiranya ingin simpan adunan yang berlebihan simpan didalam peti sejuk. Bleh digunakan tiga atau empat hari.
 3. Jangan masukkan garam semasa pemeraman, kerana garam boleh membunuh bakteria semasa proses pemeraman. Adunan tidak  menjadi. Biasanya adunan akan bertambah dua kali kuantiti yang asal. Hanya masukan garam semasa mula memasak tosei.
 4. Jika bancuhan adunan anda terlalu pekat, cairkan sedikit dengan menggunakan air sejuk (tap water). Bancuhan tosei boleh diuji kepekatan dengan menggunakan senduk dengan menceduk sedikit adunan. Sekiranya adunan yang baik akan melekat pada permukaan senduk.
 5. Masak tosei sama seperti kaedah membuat ketayap (kuih gulung inti kelapa). Ceduk penuh adunan dengan senduk sederhana dan tuang di kuali tak melekat atau kuali leper (kuali leper permukaannya perlu sapu minyak). Buat putaran sehingga tepung anda menjadi nipis dan bulat. Tutup permukaan tosei dgn penutup. Api dapur perlu sentiasa dijaga. Tosei masak dgn cepat 1-2 minit. Keluarkan tosei anda dan lipat sama rata.
 6. Tosei boleh makan dengan sambal tumis ikan bilis, daging rendang, kari ayam, kari sardin atau dengan kuah dhal. Mamak haji tak galakan makan tosei dengan sambal kelapa seperti di restoren,  kerana kelapa punyai kandungan lemak yang tinggi. Sekira ada pengunjung blog ini ingin dapatkan resipi sambal nyior/kelapa e-mail kepada Mamak.
NOTA:
 • Kalau anda ingin Tosei anda lembut, tambah lebih sedikit kacang tosei.
 • kalau anda inginkan tosei anda rangup tambahkan lebih sedikit beras atau tepung beras.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...